Bahan
1. Cili kering yg telah dikisar
2. Bawang besar
3. Bawang putih
4. Garam
5. Gula
6. Perasa..
Semua bahan ni dikisar...saya gunakan chopper..jadi bahan2 ni x hancur sgt bila dikisar...lebih sedap...lebih kurang mcm guna lesung jea....
Lepas tu tumis gunakan minyak...
Kacau2 sehingga ia pecah minyak...masukkan sedikit air sahaja utk elakkan kuali jadi hangus..letak garam, gula dan perasa...siap..
Cara nak buat cili boh
1. Potong cili kering kecik2..lebuh kurang 5 cm
2. Rebus air
3. Letakkan minyak...
4. Masukkan cili kering yang telah digunting ke dalam air rebusan..
5. Masak sehingga cili kering itu menjadi lembut
Dah lembut....basuh cili kering dan buang biji2 nya
Masukkan ke dalam mesin pengisar....campurkan sedikit air..
Dah siap..
No comments:
Post a Comment