Tomato di basuh bersih
Potong tomato kpd 4 bahagian
Masak tomato di atas kuali tanpa menggunakan minyak sehingga semuanya menjadi hancur
Kisar bawang besar
Kuantiti ikut suka..lagi banyak bwg lagi sedap
Kisar ikan bilis..kyantiti pun ikut suka2..
Nak sedap letak banyak2
Kisar cili padi....nak pedas letak banyak
Campurkan bawang, ikan bilis dan cili padi
Letakkan minyak masak diatas kuali
Bila dah panas...masukkan semua bahan yg telah dikisar
Tumis sehingga kering dan naik bau
Dah kering..masukkan tomato yg telah dibuang airnya
Kacau sehingga sama rata dan sebati
Letakjan kicap, gula dan sedikit garam..
Tak perlu letak bagan perasa, sbb mmg dah sedap kerana ada ikan bilis
Sambal hitam tomato dah siap...
Sejukkan..kemudian masukkan kedalam bekas kaca
Simpan dalam peti sejuk utk tahan lama...
No comments:
Post a Comment